Bijzondere oud- en nieuwjaar tradities van andere landen

Wij Nederlanders vieren de jaarwisseling veelal met champagne en oliebollen. Maar hoe doen ze dat eigenlijk in andere landen? Hieronder 21 leuke/bijzondere tradities …

 

Argentinië

Als de klok twaalf uur slaat, eet je in Argentinië bij elke klokslag een druif. Als je binnen die twaalf seconden, twaalf druiven hebt gegeten, brengt dat een jaar lang geluk.

Brazilië

In Brazilië sta je met nieuwjaar op het strand, gekleed in het wit. De Brazilianen gooien rozen en andere bloemen in de golven als offer aan de Afro-Braziliaanse zeegodin Iemanjá.

Colombia

Een wel erg leuke traditie! In Colombia ga je na de twaalf klokslagen met je koffer naar buiten om een blokje om te lopen. Dit zal er voor zorgen dat je een jaar vol reizen tegemoet zult gaan.

Denemarken

In Denemarken is het helemaal niet zo gek om op 31 december servieswerk kapot te gooien voor of tegen het huis van je buren. Hoe meer scherven je op je deurmat vindt, hoe meer geluk je zal hebben in het nieuwe jaar.

Duitsland

In Duitsland is Bleigießen de traditie. Heet lood wordt in een pot water gegoten, waardoor er vormen ontstaan, waaruit je de toekomst kunt lezen.

Engeland

Velen geloven dat de eerste gast van het jaar geluk brengt. Het zou een man moeten zijn die door de voordeur binnenkomt en traditionele geschenken brengt zoals brood, drank en kolen voor de open haard. Neemt hij niks mee, dan wordt hij ook niet binnen gelaten.

Estland

In Estland is het traditie om zeven keer (!) te eten op oudejaarsavond. De theorie is dat elke maaltijd nieuwe kracht geeft voor het nieuwe jaar. Deze maaltijden zijn zeker niet licht, maar bestaan o.a. uit worstjes, sauerkraut, aardappelsalades en marsepein. Dit alles gaat uiteraard gepaard met lekker veel bubbels.

Frankrijk

Veel gezinnen gaan het nieuwe jaar in met oesters en champagne. Traditioneel duren de vieringen tot zes januari. Dan wordt Galette des Rois (koningentaart) gebakken, waarin een klein figuurtje wordt verstopt. Degene die het figuurtje vindt, zal een jaar geluk hebben.

Griekenland

n Griekenland hangen ze een enorme bos met uien bij de voordeur. Dit staat symbool voor het verkrijgen van geluk. Op nieuwjaarsochtend geven de ouders ieder gezinslid een klopje met een ui op het hoofd.

Italië

In Italië worden er gedroogde dadels gegeten rondom oud en nieuw. De pit van de eerste dadel die je eet in het nieuwe jaar, dien je (gewassen) in je portemonnee te bewaren. Ook worden er vaak linzen gegeten om twaalf uur. In Italië zijn ze zeer bijgelovig en geloven ze dat dit alles voor financiële voorspoed zal zorgen.

Japan

In Japan slurpt men een kop soba noodles met nieuwjaar, die symbool staan voor een soepele overgang van oud naar nieuw en een lang leven. Je moet de noodles wel voor middernacht hebben opgegeten, anders werkt het niet. Daarnaast is ook de lengte van de noodle belangrijk. Hoe langer, hoe meer geluk.

Myanmar

In Myanmar gooien ze water over elkaar heen om zo het nieuwe jaar gereinigd en met een zuivere ziel te starten.

Mexico

In Mexico vegen ze hun stoep schoon om alle ‘mala vibra´ weg te halen voor een nieuw jaar om vervolgens water uit het raam te gooien voor heel veel voorspoed.

Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland gebruiken ze keukengerei om het begin van het jaar te vieren. Ze maken niks kapot maar slaan om middernacht potten en pannen tegen elkaar. Sommige mensen geloven dat dit duistere geesten wegjaagt.

Polen

In Polen is het traditie om een karper te eten en zijn schubben in de portemonnee te bewaren. Dit zou goed zijn voor de financiën.

Roemenië

Op het platteland van Roemenië verkleedt de bevolking zich in berenkostuums en gaan ze zo dansend de huizen langs om het kwaad te verjagen.

Rusland

In Rusland is één van de nieuwjaarstradities dat ze hun grootste wens op een briefje schrijven en deze verbranden. Na het verbranden vermengen ze het as met hun champagne en drinken dit vóór 00.01 uur op. Dit is de enige manier om je wens te doen laten uitkomen!

Schotland

Schotten vullen vaten met teer en steken die in de fik. Vervolgens rollen ze die vaten over straat. Ook is het in Engelstalige landen de gewoonte om Auld Lang Syne te zingen.

Singapore

In Singapore schrijven mensen hun wensen op opblaasbare witte ballen die ze laten drijven op de Singapore River. Met de skyline van Singapore op de achtergrond ziet dit er vooral ’s avonds heel bijzonder uit.

Spanje

Wanneer de klok het nieuwe jaar inluidt, is het in Spanje traditie om bij elke klokslag één druif naar binnen te werken. Dit zou twaalf maanden lang geluk brengen. De traditie ontstond in het begin van de twintigste eeuw, toen Spanje een erg goede druivenoogst had.

Turkije

In Turkije brengt het geluk om rond middernacht wat zout voor je voordeur te strooien.

Deel dit bericht

Contact

Wij maken graag een ‘reis op maat’ voor u. Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.