Groepsrondreis door Peru, Noord-Chili en Bolivia

Reisduur
22 Dagen
Vraag meer informatie aan voor de meest actuele prijs!
Groepsrondreis door Peru, Noord-Chili en Bolivia

Reisprogramma

Dag 1: Amsterdam – Lima (Peru)

Vandaag vertrekt u vanaf Schiphol naar Lima. Daar wordt u opgewacht door uw reisleider die zorgt voor de transfer naar uw centraal gelegen hotel.

Dag: 2 Lima / stadstour – Arica (Chili)

Op deze eerste dag in Peru maakt u een stadstour door Lima waarbij u kennismaakt met de drie historische periodes van de stad: de precolumbiaanse, de koloniale en de hedendaagse. U ziet de moderne wijken van Lima zoals Miraflores, maar ook een pre-Inca piramide, Huaca Pucllana, middenin het centrum. Ook bezoekt u onder andere de Plaza Mayor, de kathedraal en de catacomben van het San Francisco Klooster in het oude koloniale centrum. Aansluitend gaat u naar het interessante Museum Larco.
Tegen de avond heeft u een transfer naar het vliegveld van Lima om de vlucht naar Tacna in het noorden van Chili te nemen. Aansluitend wordt u naar uw hotel in de stad Arica gebracht.

Dag 3: Arica / bezoek Lauca National Park

U bezoekt vandaag Lauca National Park Lauca, dat UNESCO natuurerfgoed is. U zult tijdens dit bezoek zien dat het oogverblindende landschap een aaneenschakeling van met sneeuw bedekte vulkanen, uitgestrekte meren en lagunes, hot springs en grote stukken altiplano is. Ook is het park, met meer dan 140 soorten vogels, één van de beste vogelaar-spots van Chili. Onder andere de Andes-flamingo, the Puna ibis en de condor zijn hier te zien, maar ook sierlijke guanaco’s en vicuñas een soort lama’s. Eén van de hoogste meren ter wereld en de grote publiekstrekker van dit nationale park, het Chungarameer, ligt aan de voet van de ‘tweeling-vulkaan’ Payachata, waarvan de met sneeuw bedekte toppen weerspiegelen in het spiegelgladde oppervlak van het meer. Vandaag gaat u onder andere de Lluta vallei, het Aymara-dorpje Socoroma, de moeraslanden van Chucuyo en de Parinacota vulkaan zien. Daarna is het weer terug naar Arica en maakt u nog een korte stop bij Putre. De lunch is vandaag inbegrepen.

Dag 4: Arica – San Pedro de Atacama

Er wacht u een lange dag want u reist over land van Arica naar San Pedro de Atacama. Dit is een op 2500 meter hoogte gelegen oase middenin de Atacama woestijn, de droogste woestijn op aarde. Onderweg reist u door indrukwekkende verlaten landschappen. U gaat hier twee nachten verblijven.

Dag 5: San Pedro de Atacama / bezoek El Tatio geisers

De hoogste geisers ter wereld (op wel 4300 meter hoogte en diep in de Andes) staan vandaag op het programma om te ontdekken! Rond zonsopgang als de temperaturen nog rond het nulpunt hangen, zijn de geisers het meest imposant, het wordt dus een vroegertje deze dag. Als u rondloopt tussen de stoomwinden en borrelende modderpoelen zult u het vroege vertrek waarderen! De vulkanische activiteiten hebben ook voor kleurrijke mineraalafzettingen gezorgd. El Tatio ‘de huilende man’ is de naam die de locals er aan hebben gegeven. Het is een bijzondere plek die bijna uit een sprookje lijkt te komen. Omdat u al zo vroeg op pad bent, wordt er ter plaatse nog een ontbijtbuffetje opgesteld om op te warmen met een kopje koffie. Hierna kunt u nog even in de natuurlijke hot springs om verder op te warmen!

Dag 6 t/m 8: San Pedro de Atacama – Salar de Uyuni tour (Bolivia)

De komende 3 dagen is het tijd om met een 4WD een prachtige tocht door het Andesgebergte te maken. Hierbij komt u langs waanzinnige landschappen en rijdt u over de enorme zoutvlaktes van Uyuni. Onderweg verlaat u eerst Chili en bereikt u na ongeveer een uur de Boliviaans grens. Hier moet nog wel toeristenbelasting worden betaald.

Aangekomen in Bolivia ziet u op de eerste dag onder andere Laguna Blanca, de Laguna Verde en de Laguna Colorada, alle prachtige meren waarin de omringende bergen en vulkanen prachtig weerspiegelen.

Uw tweede dag hier begint al om 5.30 uur in de ochtend op weg naar nog meer imposante natuurfenomenen zoals Laguna Ramaditas en de vulkaan Ollague. Onderweg overnacht u twee keer in een tweepersoonskamer in (verschillende) zeer eenvoudige accommodaties. In de nachten kan de temperatuur tot onder het vriespunt dalen! Daarom is het verstandig om veel écht warme kleding mee te nemen (denk aan thermisch ondergoed). In de accommodaties zijn houtkachels maar die volstaan vaak niet om het echt warm te krijgen. Ook kan er niet altijd (warm) gedoucht worden en is er beperkt elektriciteit. Ter plaatse kunt u eventueel extra slaapzakken huren.

De laatste dag van deze tour bereikt u echt de Salar de Uyuni, de beroemde Zoutvlakte van Uyuni. Overal waar u kijkt ziet u zout, zout en nog eens zout wat fel wit reflecteert in de zon en daarom is een goede zonnebril zeker aanbevolen! U bezoekt plaatsen waar het zout voor consumptie wordt gewonnen. Veel gebouwen aan de rand van de zoutvlaktes worden zelfs van zoutblokken gemaakt. Onderweg maakt u ook nog een stop bij een eiland met enorme cactussen en vulkanisch gesteente (Incahuasi, entree à USD 3,- p.p. niet inbegrepen) en bij de ‘trein begraafplaats’ waar oude treinen staan die ooit door de Engelsen naar Bolivia zijn gebracht. U arriveert halverwege de middag bij uw hotel in het woestijnstadje Uyuni.

  • Bovenstaande routebeschrijving dient als indicatie, deze kan afwijken onder invloed van (weers)omstandigheden. Deze tour wordt ondanks het primitieve karakter door velen als het hoogtepunt van de reis gezien.

Dag 9: Uyuni – Potosí

Na deze geweldige ervaring rijdt u in circa 4 uur van Uyuni naar het zilvermijnstadje Potosí. Op de route ziet u veel lama’s en wellicht komt u ook nog nandu’s, familie van de struisvogel, tegen. Rivieren slingeren zich door het droge en kleurrijke landschap.
’s Middags bekijkt u het koloniale stadje, dat op 4.070 meter hoogte, de hoogste stad ter wereld is. Potosí, dat aan de voet van de Cerro Rico ligt, heeft veel mooie gebouwen,  prachtige kerken, kloosters, tempels en koloniale landhuizen. Het is, vanwege haar rijke historie, door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen. U komt langs de oudste gedeeltes van de stad zoals de Plaza en het belangrijkste museum, de Casa de la Moneda waar u de allereerste in Latijns Amerika geslagen zilveren munten kunt zien. U verblijft één nacht in het hoge Potosí om daarna weer af te dalen naar een lager deel van Bolivia.

Dag 10: Potosí – Sucre

Vandaag een wel heel bijzondere ervaring; we dalen af in de zilvermijnen van Potosí! Voordat het zover is gaat u eerst naar de lokale markt om cadeautjes voor de mijnwerkers te kopen als coca-bladeren, sigaretten en dynamietstaven(!). Ruim 450 jaar geleden zijn de mijnen uit de rotsen gehakt, en u zult tot wel 5 niveaus diep kunnen afdalen en (een aantal van) de ruim 900 mijnwerkers die nog dagelijks in deze mijnen werken ontmoeten. Oude kleren en een zakdoek zijn aan te raden vanwege het vuil en om af en toe uw mond te kunnen bedekken tegen het stof.
Vervolgens reist u in de middag in circa 3 uur door naar Sucre, door haar prettige klimaat en vriendelijke bevolking één van de aangenaamste plaatsen in Bolivia. Zoek een plekje op één van de mooie pleinen in de stad en raak in gesprek met de vriendelijke lokale bevolking. Ook de groente- en fruitmarkt is zeker de moeite van een bezoekje waard.

Dag 11: Sucre

Na alle drukte even een dag ter vrije besteding. We kunnen u aanraden om een optionele excursie, zoals een stadstour of paardrijden in de omgeving, te boeken, maar na alle belevenissen van de afgelopen dagen begrijpen we ook prima dat u écht even uw rust wilt pakken. Wat is er dan niet mooier dan op de Plaza Mayor te gaan zitten om het Boliviaanse leven te observeren. U overnacht vandaag in Sucre.

Dag 12: Sucre – La Paz

U heeft een transfer naar de luchthaven voor uw binnenlandse vlucht naar La Paz, waar u twee nachten verblijft.

Dag 13: La Paz / stadstour

In de vroege ochtend wordt u opgehaald door de gids met wie u samen een lokaal busje, een “micro”, neemt om naar een bijna 4.000 meter hoog punt te gaan vanwaar u een waanzinnig uitzicht over de stad heeft. Dan gaat de tour verder naar een bazaar-achtige wijk waar u onder andere kleurrijke Boliviaanse stoffen en kostuums ziet. Hier kopen de Bolivianen hun beroemde rokken en hoeden voor de vrouwen waarin ze hun kinderen én hun marktkoopwaar dragen. Dan wandelt u verder naar de Lanza markt,  waar u, te midden van de Bolivianen, een typisch lokaal ontbijt, ‘api con pastel’, nuttigt. Vervolgens kunt u op de Heksenmarkt, aan de hand van coca-bladeren, uw toekomst laten voorspellen door een sjamaan.  Ook kunt u hier allerhande offergaven voor Pachamama, ‘Moeder Aarde’ kopen. Tenslotte bezoekt u  nog een klein museum en aan het einde van de ochtend keert u terug naar uw hotel. In de middag kunt u zelf de stad verder verkennen.

Dag 14: La Paz – Tiwanaku – Puno (Peru)

Vandaag gaat u op weg van La Paz naar Puno in Peru. Onderweg komt u langs de pre-Inca ruïnes van Tiwanaku. Tiwanaku is de hoofdstad van een oude beschaving die al rond 700 vóór Christus opkwam en in haar hoogtijdagen de grootste stad ter wereld was. Tiwanaku ligt aan de zuid-oost kant van het Titicaca  meer en wordt beschouwd als de bakermat van alle beschavingen op het Amerikaanse continent. De overblijfselen van deze pre-Inca ruïnes  dateren al van 1580 voor Christus! U gaat de Kalasaya tempel, de ‘verzonken’ tempel, de Akapana piramide en de legendarische Zonnepoort bezichtigen. Na dit bezoek reist u verder naar uw hotel in Puno aan het Titicaca meer, waar u 2 nachten verblijft.

Dag 15: Puno

Op deze dag in Puno maakt u per expres boot een uitgebreide boottocht over het Peruaanse deel van het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld. Vergeet uw zonnebrandcrème niet! U vaart circa 2 uur over het Titicaca meer naar het eiland Taquile, waar een pre-Inca pad naar het belangrijkste dorp op het eiland voert. Onderweg zijn de uitzichten adembenemend! Hier op het eiland bezoekt u een wevers-familie waarvan vooral de mannen bekend staan om hun prachtig geweven hoeden. Dan gaat u door naar het volgende eiland, Llachon-Santa Maria. Hier doet u mee met de voorbereiding van een typische Pachamanca-lunch, een traditionele manier van koken in een ondergrondse oven. U bent hier ook getuige van een ritueel om Moeder Aarde (Pachamama) te eren. Na deze overheerlijke lunch (die uiteraard inbegrepen is) vaart u naar de Uros eilanden. Deze eilanden zijn heel bijzonder want letterlijk alles is er van riet gemaakt! Zelfs de eilanden zelf, u voelt het deinen onder uw voeten … Aan het einde van de middag bent u weer terug in Puno.

Dag 16: Puno – Cusco

Met onze eigen bus gaan we van Puno naar Cusco. Onderweg bezoekt u de pre-Inca opgraving Sillustani, die bekend staat om zijn ‘chullpas’, een soort begraaf’torens’. Deze ‘begraafplaats’, die op een schiereiland ligt, dateert uit de Colla beschaving. Daarna reist u door naar Cusco, één van de mooiste plekken van Zuid-Amerika! In deze prachtige stad, die in een vallei ligt, zijn veel mooie koloniale huizen met houten balkons gebouwd op oude Inca-fundamenten. Het hotel ligt op loopafstand van het centrum.

Dag 17: Cusco / stadstour

De stadstour begint vandaag bij de imposante koloniale kathedraal van Cusco. Aansluitend bezoekt u de Zonnetempel. Dit is het belangrijkste religieuze centrum van de Inca’s gewijd aan de zonnecultus. Volgens de overlevering waren alle muren volledig met goud bedekt. Vervolgens bezoekt u nog diverse archeologische plekken zoals onder andere Sacsayhuaman, het Qengo amfitheater en Puka Pukara.  In de middag kunt u deze heerlijke stad op eigen gelegenheid verder verkennen.

Dag 18: Cusco – Heilige Inca Vallei

Vandaag staat er een mooie tocht door de Heilige Incavallei op het programma. U bezoekt ook het kleurrijke Pisac, dat bekend staat om om zijn indianenmarkt. Hier maakt u een prachtige wandeling langs de hoog boven het stadje uittorende Incanederzetting. Hierna gaat u de indrukwekkende ruïnes van Ollantaytambo bezichtigen. U slaapt in een prachtig koloniaal hotel vlakbij Ollantaytambo.

Dag 19: Heilige Inca Vallei – Machu Picchu – Cusco

Het is nog vroeg als u naar het treinstation van Ollantaytambo wordt gebracht om het laatste traject van deze indrukwekkende reis af te leggen op weg naar een absoluut hoogtepunt van de reis: Machu Picchu! Deze, inmiddels wereldberoemde, stad is in 1911 ontdekt en was tot dan toe verborgen. De ligging is spectaculair, bovenop een bergtop. Machu Picchu is in 2007 zelfs uitgeroepen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen! Vanuit het tropische Aguas Calientes rijdt u met een bus omhoog naar de ingang. Hier zijn een gids en de entree geregeld. U bekijkt hier alle highlights zoals de centrale plaza van de citadel, de Ronde Toren, de Heilige Zonneklok, de koninklijke vertrekken en de Tempel van de Drie Ramen.
Na al dit moois reist u aan het einde van de middag per trein en bus terug naar Cusco.

Dag 20: Cusco

U heeft een hele dag vrij in de prachtige stad Cusco. Een ideale gelegenheid om op de markten souvenirs te kopen, zoals handgeweven tapijten, alpaca truien, keramiek, zilveren sieraden en prachtige religieuze voorwerpen en schilderijen. Ook is het een aanrader om in één van de koffiebars aan de Plaza de Armas te zitten en te zien hoe het dagelijks leven zich hier voltrekt.

Dag 21: Cusco – Lima – Amsterdam

Helaas alweer de laatste dag in Peru! U wordt naar het vliegveld van Cusco gebracht, vanwaar u een binnenlandse vlucht naar Lima neemt. Aansluitend vertrekt u ’s avonds met de internationale vlucht naar Amsterdam, waar u de volgende dag aankomt.

Dag 22: Aankomst Amsterdam

Aankomst in Amsterdam; het einde van een indrukwekkende reis langs het Andesgebergte, de imposante natuur en fascinerende cultuur.

Populaire reizen

Hier onder treft u een kleine selectie van de verschillende reizen die wij u kunnen bieden

Neem gerust contact met ons op over de vele andere mogelijkheden.

Ik wil graag meer informatie
over deze reis

Contact

Wij maken graag een ‘reis op maat’ voor u. Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.