Montenegro, wandelen door de Balkan

Reisduur
10 Dagen
Vraag meer informatie aan voor de meest actuele prijs!
Montenegro, wandelen door de Balkan
Alleengaande reis

Reisprogramma

Dag 1: Amsterdam – Podgorica – Poscenje

Na aankomst op de luchthaven van Podgorica rijden we meteen door naar het platteland van Montenegro. Als het vluchtschema het toelaat, bezoeken we onderweg het Ostrog klooster. Het indrukwekkende klooster is gelegen op een 900 meter hoge klif boven de vallei en is voor orthodoxe christenen in Montenegro de belangrijkste plek. Jaarlijks brengen vele pelgrims uit de regio een bezoek aan deze heilige plek.

Dan rijden we door naar ons guesthouse, een bijzondere accommodatie die gerund wordt door een lokale familie, waar je je direct thuis zult voelen. We krijgen hier een goed beeld van het leven op het platteland van Montenegro. De familie zal lekker voor ons koken met lokale producten en we zullen hier ook overnachten. Er staan meerdere huisjes waarin we slapen, het kan zijn dat je deze moet delen met reisgenoten.

Dag 2: Durmitor Nationaal Park

Deze dag gaan we, onder leiding van een lokale gids, een wandeling van ongeveer 6 uur (circa 17 km) in het Durmitor Nationaal Park maken, een bijzonder gebied met diepe rivierdalen en hoge rotspunten, beschermd door UNESCO. Voor natuurliefhebbers een echte aanrader! Het pad gaat langzaam aan omhoog en we klimmen 1200 meter door een heel mooi landschap. Onderweg komen we langs een kleine gemeenschap waar we schaapherders kunnen ontmoeten. Overnachting is in dezelfde huisjes als gisteren.

Dag 3: Biogradska Gora Nationaal Park

We wandelen vandaag ongeveer 5,5 uur incl. stops (circa 12 km)

Eerst ontbijten en dan in de bus op weg naar het Biogradska Gora Nationaal Park. Onderweg stoppen we bij de diepste kloof van Europa, de Tara kloof, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt! Daarna rijden we door naar het kleinste park van Montenegro. Het mag dan klein zijn, maar het herbergt wel een enorme verscheidenheid aan flora en fauna. We maken een wandeling door een oerbos met mooie gletsjermeren. We eten en overnachten bij een lokale familie in een simpele accommodatie. De maaltijd bestaat uit een traditioneel gerecht uit eigen keuken. Dit alles maakt dat je hier echt de typische sfeer die in de bergen van Montenegro hangt ervaart.

Dag 4: Bjelasica Gebergte

We wandelen vandaag ongeveer 4 uur incl. stops (circa 12 km)

Vandaag wederom een fraaie wandeling van de ene bijzondere accommodatie naar de andere, allemaal schitterend te midden van de natuur. Het is een makkelijke wandeling door het bijzondere Bjelasica gebergte, met heel veel fraaie uitzichten onderweg. Ondertussen wordt de bagage per busje naar de accommodatie vervoerd. ‘s Middags kunnen wij hier gewoon even lekker bijkomen en genieten van het uitzicht want de accommodatie is al even mooi gelegen als die van gisteren. Maar we kunnen ook nog een wandeling in de buurt van onze accommodatie maken.

 Dag 5: naar Kolasin

Vandaag gaan we, na het ontbijt, op weg naar Kolasin, een klein plaatsje dichtbij Biogradska Gora Nationaal Park. Hier maken we een wandeling van ongeveer 6 uur (circa 12 kilometer) in een bergachtig gebied. Na eerst een stijging van 100 meter te hebben gehad, dalen we daarna voornamelijk af. We arriveren in de namiddag in Kolasin waar we overnachten in een kleinschalig hotel.

Dag 6: via Cetinje naar Lovcen Nationaal Park

We maken vandaag een bijzondere treinreis terug naar Podgorica. We genieten samen met de lokale bevolking van de rit langs steile kloven, hoge bruggen en het uitzicht onderweg. Nadat we aangekomen zijn gaan we gelijk door naar Cetinje, een stad die de moeite waard is onder meer vanwege het mooie klooster. Hier leren we, tijdens een wandeling door de stad, meer over de historie van Montenegro. Na de lunch gaan we dan naar Lovcen Nationaal Park, zo genoemd naar de bergen die in dit park liggen. Het park heeft daarom een speciaal plekje in de harten van de Montenegrijnen.

We wandelen vandaag ongeveer 4 uur incl. stops (ca 8 km)

In Lovcen bekijken we het mausoleum van Petar Njegos dat bovenop de op twee na hoogste berg van het park, de Jezerski Vrh (1657 meter) ligt. Hiervoor moeten we dan wel 461 traptreden op die ons naar de ingang van het monument, dat opgericht is voor de grootste held van het land, brengen. Je hebt vanaf hier, op heldere dagen, een adembenemend uitzicht. Deze nacht slapen we aan de rand van het Nationaal Park.

Dag 7: naar Kotor

We wandelen vandaag ongeveer 4 uur incl. stops (ca. 6,5 kilometer)

In de vroege ochtend vertrekken we voor een fraaie wandeling naar één van de mooiste steden van Montenegro, Kotor. Hier vind je mooie kerken, prachtige pleinen en heel veel restaurants. Het, door een imposante stadsmuur omringde, kuststadje is heel sfeervol en heeft veel terrassen waar je lekker kunt eten of een drankje kunt doen. De baai van Kotor wordt vaak Europa’s zuidelijkste fjord genoemd omdat het één van de meest diepgelegen baaien van de Adriatische zee is. We slapen vannacht in of net buiten de stad.

Dag 8: via Kosmac naar Sveti Stefan

We wandelen vandaag ongeveer 4,5 uur incl. stops (ca. 14,5 kilometer)

In een busrit van ongeveer een uur rijden we deze ochtend naar de heuvels boven het fort van Kosmac. Hier hebben we even de tijd om rond te kijken. Dit fort, dat werd gebouwd tussen 1841 en 1850, diende als grens tussen het Oostenrijks-Hongaarse rijk en Montenegro. Naar beneden wandelend kunnen we prachtige foto’s maken. Beneden aangekomen kunnen we over het zogenaamde Jegors pad, dat  vernoemd is naar de Russische monnik die dit gemaakt heeft, naar een  strandje dichtbij de plaats Sveti Stefan lopen. Overnachten doen we vandaag in het oude vissersdorpje Virpazar.

Dag 9: kajakken of wandelen

Vandaag wandelen we ongeveer 2 uur (6,5 kilometer)

Vandaag kunnen we een cultureel-historische wandeltocht rondom het plaatsje Rijeka Crnojevica, gelegen op een mooie plek aan het water, maken.  De boogvormige brug is erg populair bij fotografen vanwege haar pittoreske uiterlijk. Maar er kan ook optioneel een prachtige tocht per kajak bij het Skadarmeer gemaakt worden. In de middag komen de kajakkers en de wandelaars weer bij elkaar om de reis samen, met een goed glas wijn, af te sluiten. We hebben nog 1 overnachting in Virpazar voordat we morgen terugvliegen.

Je kunt dus ook kiezen voor de optionele kajaktocht over het meer van Skadar. Dit meer op de grens van Montenegro en Albanië is, wat vogels betreft één van de belangrijkste natuurgebieden van Europa. Hier komt onder meer een bedreigde pelikaansoort en een kwart van de kleine aalscholverpopulatie voor. Deze optionele excursie duurt een halve dag en al het benodigde materiaal is inbegrepen in de prijs. Tijdens de tocht gaat er een ervaren instructeur mee die je, voor we vertrekken, een korte uitleg geeft.

Dag 10: Podgorica – Amsterdam

Afhankelijk van de vertrektijd van het vliegtuig naar huis, kun je ’s ochtends nog even Virpazar in gaan of een boottochtje op het meer maken. Virpazar is uitstekend geschikt om de laatste uurtjes van de reis door te brengen. Vervolgens is er een bus transfer naar de luchthaven voor de vlucht terug naar Amsterdam.

Populaire reizen

Hier onder treft u een kleine selectie van de verschillende reizen die wij u kunnen bieden

Neem gerust contact met ons op over de vele andere mogelijkheden.

Ik wil graag meer informatie
over deze reis

Contact

Wij maken graag een ‘reis op maat’ voor u. Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.