Groepsrondreis door Georgië en Armenië

Reisduur
12 Dagen
Vraag meer informatie aan voor de meest actuele prijs!
Groepsrondreis door Georgië en Armenië

Reisprogramma

Dag 1: Amsterdam-Tbilisi

‘s Avonds vliegt u per LOT (Polish Airlines) van  Amsterdam via Warschau (met overstap) naar Tbilisi.

Dag 2: Tbilisi

U arriveert vroeg in de ochtend en wordt in de aankomsthal welkom geheten door onze chauffeur. Hij verzorgt de transfer naar uw hotel waar u meteen kunt inchecken. Dan is het eerst tijd voor een goed ontbijt waarna we om 11.00 beginnen met een uitgebreide stadswandeling door het centrum van Tbilisi. We maken een wandeling door de kleine pittoreske straatjes en lopen langs de oude huizen met kleurrijke balkonnetjes uit de 19de eeuw. In de Oude Stad staan ook gebedshuizen van verschillende religies waaronder de Sioni-kathedraal, de moskee en de synagoge. Daarna heeft u een geweldig uitzicht vanaf de muren van het Narikala-fort en het standbeeld van Moeder Georgië. Als het mogelijk is gaan we ook een kijkje nemen in een van de badhuizen die vooral bekend staan om de heilzame zwavelbaden.

Vervolgens rijden we via het Vrijheidsplein en de Rusthaveli Prospekt naar het grootste gebedshuis van de stad, de Trinity-kathedraal, die aan de andere kant van de stad gelegen is. Dit is ook vooral de moeite waard omdat het terrein rond de kathedraal bijzonder mooi is aangelegd. Hierna krijgt u ook nog een rondleiding door het Georgian National Art Museum waar een waardevolle collectie oudheden ten toon wordt gesteld waaronder bijzondere gouden voorwerpen.

Dag 3: Tbilisi (Mtskheta)

Vandaag staat er een mooie excursie naar de oude hoofdstad Mtskheta op het programma. Hier brengt u  o.a. een bezoek aan de voor de Georgiërs zeer belangrijke Svetitskhoveli kathedraal uit de 11de eeuw, waar volgens de legende de mantel van Jezus ligt begraven.

Deze legende luidt dat de joodse Elioz vanuit Jeruzalem naar Georgië terug kwam en de mantel van Jezus mee nam. Bij terugkomst gaf hij de mantel aan zijn zuster Sidonia die ogenblikkelijk stierf aan een hartaanval vanwege de sterke religieuze emoties. Omdat het niemand lukte om het gewaad uit haar samen geknepen handen los te krijgen werd ze met het kleed en al begraven. Later groeide er een boom op het graf. Bij de bouw van de eerste kerk probeerden bouwers de stronk om te hakken maar de boom viel niet om.

Nadat de heilige Sint Nino kwam begon de boom weer te bloeien en produceerde heilzame olie.

Aansluitend bezoekt u ook het Jvari-klooster waarvan de kerk in de 6e eeuw werd gebouwd op de plaats waar een paar eeuwen eerder de heilige Sint Nino begon met het prediken van het Christendom. Het sobere interieur is niet erg indrukwekkend maar de ligging van dit klooster is dat zeker wel; boven op een berg met uitzicht op Mtskheta en de Mtkvari rivier. Beide gebouwen staan dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. U heeft de rest van de middag vrij verblijf.

Dag 4: Tbilisi – Gori – Kutaisi

Wat volgt is één van de highlights van deze reis namelijk een 2-daagse excursie naar het 220 kilometer ten westen Tblisi gelegen Kutaisi. En route bezoeken we eerst de geboortestad van Jozef Stalin(1878), Gori. Hier maakt u tijdens de rondleiding door het Stalin museum uitgebreid kennis met deze eens zo machtige leider. Teven is het mogelijk een kijkje te nemen in het kleine huisje waarin Stalin de eerste 4 jaar van zijn leven met zijn ouders heeft doorgebracht. De treinwagon waarin Stalin zich door de Sovjet-landen liet rijden staat ook op dit terrein.

In het hart van de provincie Kartli bezoeken we de zandstenen Grottenstad Uplistsikhe stammend uit de periode tussen de zesde eeuw voor en de veertiende eeuw na Christus. Hier woonden in het begin van onze jaartelling al zo’n 20.000 mensen. U ziet hier uit de rotsen gehouwen woonhuizen, een tempel, straatjes en een prachtig Romeins theater. De zijderoute liep ten noorden van de stad waardoor het een belangrijk handelscentrum werd.

In de loop van de geschiedenis is de bevolking deels weg getrokken en werd het complex deels vernietigd. Het is wel zaak om bij de grotten goede schoenen dragen. U moet namelijk een klein stukje klimmen over de rotsen maar dat is redelijk goed te doen.

In Kutaisi overnachten we in een simpel guesthouse (met gedeelde badkamer) met een geweldig uitzicht over de stad. Men is druk bezig het centrum van Kutaisi te restaureren en de oude gebouwen hun vroegere glorie weer terug te geven. Met name de huisjes op de steile oevers van de rivier zijn zeer fotogeniek. U heeft voor of na het diner de mogelijkheid om zelf een wandeling te maken door het gerestaureerde centrum van deze bijzondere stad.

Dag 5: Kutaisi-Tbilisi

Na het ontbijt bezoeken we eerst de onlangs gerestaureerde imposante Bagrati-kathedraal, die gebouwd is door koning Bagrat III. Vervolgens rijden we naar Kutaisi, waar u even een kijkje kunt nemen op de gezellige plaatselijke boerenmarkt. Vergeet dan ook vooral niet het indrukwekkende en prachtig gelegen Oosters-Orthodoxe Gelati-klooster te bekijken, een oase van rust. Het klooster werd gebouwd in 1106 door de koning van Georgië, David de Bouwer die hier ook begraven ligt. In die jaren deed het klooster al dienst als onderwijsinstelling voor culturele wetenschappen. Er zijn ook nog veel eeuwenoude fresco’s te zien in de diverse kerken.

Op zo’n 40 km van Kutaisi bezoeken we de indrukwekkende  onderaardse karststenen Prometheusgrotten die in 1984 werden ontdekt. Tijdens een wandeling van 1 uur door prachtig verlichte hallen ziet u de geweldige formaties van stalagmieten en stalactieten. Daarna rijden we terug naar Tbilisi.

Dag 6: Tbilisi

Deze dag is ter vrije besteding. U kunt, desgewenst, kiezen uit twee optionele excursies (tegen bijbetaling).

A. Een excursie naar het tegen de grens met Azerbeidzjan (110 km van Tblisi) gelegen klooster en grottencomplex David Gareja. Dit was eens een belangrijk centrum voor religieuze studies. Het monnikenklooster is nog steeds bewoond en is deels te bezichtigen. In een klein winkeltje, bij de ingang van het klooster, kunt u wonderolie en speciale wijn kopen. Na een behoorlijke  klim (u moet geen last van hoogtevrees hebben!) kunt u over een smal bergpad een prachtige wandeling maken naar grotten met eeuwenoude fresco’s geschilderd door de monniken van het klooster. Onderweg heeft u een geweldig uitzicht op Azerbeidzjan.

B. Of een excursie naar het hoog in de Kaukasus gelegen Kazbegi (1750 m), 155 km van Tblisi. Het laatste stuk van de weg er naar toe zijn haarspeldbochten en is van mindere kwaliteit. Hier kunt u een flinke wandeling maken van circa 2 uur (beetje conditie vereist) naar het Gergeti Trinity-klooster.

Dag 7: Tbilisi-Jerevan

Na het ontbijt om 9.00 uur brengt uw eigen chauffeur u met uw bagage naar de grens (zonder gids) waar u rond 10.30 uur arriveert (11.30 uur Armeense tijd).

Bij de grensovergang Sadakhlo aangekomen neemt u afscheid van de chauffeur en wandelt u met uw bagage, door niemandsland (circa 50 m), naar de grensovergang van Armenië. Hier staat uw Armeense gids om u te verwelkomen.  Rond 12.00 uur vertrekken we dan richting Jerevan, de hoofdstad van Armenië. Voordat u een bezoek brengt aan het indrukwekkende Haghpat klooster (976 na Chr.) dat in de bergen ligt, wordt er uiteraard eerst geluncht.

We stoppen bij het prachtige, op 70 kilometer van Jerevan gelegen, Meer van Sevan. Dit grote zoetwatermeer neemt 5 % van Armenië in beslag en is een van de hoogst gelegen ter wereld (ca. 2000 m). Veel  Armeniërs die in de zomer de grote stad willen ontvluchten genieten hier van het kristalheldere water en de betoverende omgeving. Vanaf het schiereiland, waarop het Peninsula-klooster uit 874 ligt, heeft u  een fantastisch uitzicht over het meer. Aan het begin van de avond komen we aan in Jerevan.

Dag 8: Jerevan

Jerevan is de hoofdstad van Armenië en is een onverwachte verrassing voor iedere bezoeker. Wat een mooie en leuke stad!

Op de elegante boulevards met prachtige bomen loopt de zeer goed geklede lokale bevolking te winkelen. Ze slenteren over de indrukwekkende pleinen of drinken een drankje op een van de kleurrijke terrassen in een van de vele parken. U zou zich zeker een paar dagen kunnen vermaken met de tientallen musea, monumenten, galeries en theaters, maar de ziel van de stad zijn de mensen. Het wel lijkt of de stad permanent op vakantie is, zo ontspannen en gezellig druk is het op straat.

Om u een goede indruk te geven van deze bijzondere stad, staat er deze ochtend eerst een uitgebreide stadsrondrit op het programma. We bezoeken onder andere het Genocide Monument, het standbeeld van Moeder Armenië en de lokale groenten- en kruidenbazaar. Dan gaan we lunchen waarna u een rondleiding door het zeer interessante Historisch Museum krijgt. Hier is een fantastische collectie oude voorwerpen en kunst te bewonderen. De rest van de middag heeft u vrij om de stad verder op eigen houtje te verkennen.

Dag 9: Jerevan (Khor Virap/Etchmiadzin)

Vandaag gaan we de stad uit naar de druivenranken van de prachtige Ararat-vallei en het prachtig gelegen klooster Khor Virap.

Tegen de achtergrond van de met eeuwige sneeuw bedekte Ararat, de berg waar Noah met de Ark zou zijn gestrand,  is dit een spectaculaire plek voor een van de belangrijkste bedevaartsoorden. We brengen een bezoek aan het klooster en de put waar St. George 12 jaar gevangen werd gehouden door koning Tiridates III. Nadat St. George de koning van een ernstige ziekte genas werd hij vrijgelaten en bekeerde de koning zich. Zodoende werd Armenië het eerste Christelijke land ter wereld. Dan rijden we door naar Etchmiadzin, het centrum van de Armeense kerk.

In Etchmiadzin vindt u het seminarie, het paleis van de Catholicos (hoofd van de kerk) en de imposante St.George-kathedraal uit de 17de eeuw. Op eigen gelegenheid kunt u een bezoek brengen aan het museum achter in de kathedraal waar u een indrukwekkende collectie eeuwenoude priestergewaden, mijters, bijbels en bijzondere relikwieën kunt bekijken (tegen betaling van entreegeld). Hier ligt ook de speer waarmee Christus aan het kruis door een Romeinse soldaat werd gestoken. Onderweg terug naar de stad maken we nog een fotostop bij de restanten van de 7de eeuwse  Zvartnotstempel. We lunchen in een lokaal gemeenschapshuis (inbegrepen).

Dag 10: Jerevan

Vandaag heeft u de hele dag om op eigen gelegenheid de stad gaan verkennen. Ook bieden wij u  een optionele excursie aan naar Geghard en Garni (tegen bijbetaling).

n Geghard is een uniek, voor het grootste deel in de rotsen uitgehouwen, kloostercomplex uit de 4de eeuw te bewonderen. De route gaat door een geweldige vallei met een zeer bijzonder landschap. In de middeleeuwen leefden hier honderden monniken. Aansluitend bezoekt u Garni, een prachtig gelegen Romeinse tempel uit de 1ste eeuw, die werd gebouwd door Tiridates I en was gewijd aan de Zonnegod. Later, nadat het land Christelijk werd, werd het een koninklijk zomerverblijf.  U gaat gezellig lunchen bij een boerenfamilie.

Dag 11: Jerevan

Nog een hele dag om te genieten van het prachtige en gastvrije Jerevan!

Dag 12 Jerevan-Amsterdam

Nog voor het ontbijt brengt onze chauffeur u naar de luchthaven. U vliegt met de LOT (Polish Airlines via Warschau (met overstap) weer terug naar Amsterdam.

Populaire reizen

Hier onder treft u een kleine selectie van de verschillende reizen die wij u kunnen bieden

Neem gerust contact met ons op over de vele andere mogelijkheden.

Ik wil graag meer informatie
over deze reis

Contact

Wij maken graag een ‘reis op maat’ voor u. Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.