Met de Hurtigruten de klassieke route van de postschepen varen

Reisduur
12 Dagen
Vraag meer informatie aan voor de meest actuele prijs!
Met de Hurtigruten de klassieke route van de postschepen varen
Een Hurtigruten cruise is een heel bijzondere belevenis vol indrukken en veranderende landschappen. Deze mooiste zeereis ter wereld kan zowel in noordelijke als in zuidelijke richting worden gemaakt, waarbij altijd een bezoek aan de Noordkaap is inbegrepen.

Reisprogramma

Dag 1: inscheping in Bergen

Vandaag kunt u op uw gemak de charmante hanzestad Bergen gaan verkennen. Bezoek de karakteristieke houten huizen bij Bryggen of het oude stadsgedeelte ‘Gamle Bergen’ met haar witte huisjes met rode daken en smalle steegjes. Ook het Hanseatic museum is zeker de moeite waard. De vismarkt waar dagelijks allerlei verse vis verkocht wordt is ook leuk om te zien. Neem de Fløibaan naar de 319 meter hoge stadsberg voor een prachtig uitzicht op de stad en de fjord. Vergeet ook een bezoek aan ‘Troldhaugen’, het zomerhuis van de Noorse componist Edvard Grieg, niet. Vanaf 18.00 uur kunt u inschepen en om 20.00 uur (’s winters om 22.30 uur) begint de reis. Om te beginnen vaart u door de Hjelte­fjord, vanwaar ooit de Vikingen vertrokken voor hun reizen naar de Shetland eilanden.  U heeft een diner­buffet aan boord en ‘s avonds een informatieve bijeenkomst.

Dag 2: lorø – Molde

Het schip vaart richting noorden, tussen scheren en eilanden door, verder naar Ålesund. Deze ‘Art Nouveau’ parel heeft prachtige huizen die u onder andere in de Apotekergate en de voet­gangerszone Kongensgate vindt. Via ruim 400 treden bereikt u de top van de berg Aksla voor een prachtig uitzicht. Ontdek dat Ålesund op drie eilanden gebouwd is, tuur uit over de schilderachtige zee-engte, de glinsterende zee en de met sneeuw bedekte bergtoppen van de Sunnmørs­alpen. ‘s Zomers vaart het Hurtig­ruten schip door de Storfjord in de spectaculaire en 15 kilometer lange Geirangerfjord. Deze zijn ontstaan nadat de gletsjermassa’s na de ijstijd smolten en deze diep doorgroefde kustinhammen achter lieten. Deze fjorden zijn zeer bekend en fotogeniek door de tot wel 800 meter hoge, steile rotswanden, de indrukwekkende watervallen en eenzame bergboerderijen.

Dag 3: Kristiansund – Rørvik

Trondheim is een oude koningsstad, die zeker de moeite waard is. Vanaf ‘Gamle Bybrua’, de oude stadsbrug, heeft u een prachtig uitzicht op de stad. In 1861 werd deze brug in neogotische stijl gebouwd en het was vroeger de enige toegang tot de binnenstad. Bezoek ook de Nidarosdom, Noorwegens grootste gotische kerk, waar tot nu toe 7 koningen en 3 koninginnen werden gekroond. Sinds 1988 worden hier tevens de Noorse kroonjuwelen in een zijkapel getoond. De oude houten pakhuizen aan het water zijn ook zeker een bezoekje waard.  Stiftsgården is het geheel in rococo stijl gebouwde paleis waar de koninklijke familie verblijft bij bezoek aan Trondheim. Het is het grootste houten paleis in Scandinavië.

U vervolgt uw reis richting het noordwesten door een prachtig landschap bestaande uit duizenden eilanden en schilderachtige scheren. U passeert de, qua navigatie, veeleisende Stokksund passage en ’s avonds legt het schip in Rørvik aan.

Dag 4: Brønnøysund – Svolvær

Deze dag passeert u vroeg in de morgen tussen Nesna en Ørnes, de poolcirkel, een denkbeeldige lijn op 66º33’51”, gemarkeerd door een wereldbol op een eilandje. Als u voor het eerst de poolcirkel oversteekt krijgt u van de zeegod Neptunes uw pooldoop. ’s Zomers is er de mogelijkheid om vanaf Grønøy een boot­excursie naar de Svartisengletsjer te maken. Als u liever aan boord blijft vaart u langs het indrukwekkende Børvasstinden gebergte naar Bodø. Wanneer de majestueuze, tot wel 1000 meter hoge, rotswand (Lofotenwand) van de eilandengroep Lofoten zich aan de horizon aftekent, heeft u de Landegode­fjord, Helligvær en Vestfjord reeds achter u liggen. Van januari tot april worden in de Vestfjord grote hoeveelheden kabeljauw uit zee opgevist. De kabeljauw wordt als stokvis geëxporteerd naar Spanje, Italië en Afrika na nog steeds in de zeelucht op rekken gedroogd te zijn. Bij het vallen van de avond bereikt u Stamsund en wat later de hoofdplaats van de Lofoten, Svolvær. De romantische schoonheid van de Lofoten wacht hier op u: schilderachtige vissershaventjes, de bekende rood geschilderde huizen (‘rorbu’) en stokvis op houten rekken.

Dag 5: Stokmarknes – Skjervøy

Uw Hurtigruten schip passeert de schilderachtige Raftsund in de nacht. Heeft u dan geslapen, dan kunt u op de zuid­gaande route bij dag in de herkansing. U maakt vandaag een korte stop in Harstad op de Vesterålen eilanden en vaart via Finnsnes verder naar Tromsø, dat in de middag bereikt wordt. Over deze universiteitsstad hangt een bijna mediterrane sfeer. Tromsø is in het verleden uitgangspunt geweest voor talrijke pool­expedities. Informatie hierover kunt u en in het ‘Polarmuseum’ en het interactieve centrum ‘Polaria’ krijgen. Er zijn twee kerken die zeker een bezoek waard zijn: de houten domkerk één van de grootste van het land en de in 1965 gewijde Ishavskathedraal. De IJszeekathedraal is wereldberoemd om haar eigenzinnige moderne architectuur en grote glasmozaïek ramen. Tip: boek een hondensledetocht met echte husky’s (alleen in de winter!).

Dag 6: Øksfjord – Berlevåg

In de vroege ochtend bereikt u Hammerfest, de noordelijkste stad van Europa. De stad is in 1789 gesticht door Koning Christian VII voor zijn handel met Rusland. De Noordpool ligt vanaf hier nog maar 2100 kilometer verder. Het Hurtigruten schip vaart verder door de Magerøysund naar Honningsvåg. Met een optionele excursie kunt u het 307 meter hoog uit de oceaan verrijzende Noordkaapplateau bezoeken. Of als alternatief een bootexcursie naar Gjesværstappan, een vogelreservaat met 250.000 trek- en water­vogels. In de middag, wanneer een paar van de grootste vogel­rotsen van Noorwegen (de Sværholtsklubben en de rotsformatie Finnkjerka) gepasseerd worden, kunnen de vogelaars weer hun hart ophalen.

Dag 7: Båtsfjord – Kirkenes – Berlevåg

’s Morgens bevind u zich in Kirkenes op dezelfde lengte­graad als St. Petersburg, Cairo en Istanbul, slechts enkele minuten per auto verwijderd van de Russische grens. Dit is het keerpunt van de Hurtigruten reis. Als u per vliegtuig terugreist betekent dit het afscheid nemen. Hier, in deze drielanden hoek van Noorwegen, Rusland en Finland, kunt u een supersnelle safari per sneeuwscooter maken (alleen in de winter), een riviertocht met bezoek aan een Samenhut of een excursie naar de Noors/Russische grens ondernemen. Het schip legt in de namiddag aan in de meest oostelijke haven van Noorwegen, Vardø. Vervolgens gaat het verder langs het schiereiland Varanger naar Båtsfjord, voordat in de  avond in Berlevåg wordt aangedaan.

Dag 8: Mehamn – Tromsø

De in 1854 opgerichte Meridiaanzuil in Hammerfest herinnert aan de eerste exacte meting van de aardbol. Hammerfest was overigens de eerste stad met het aanleggen van elektrische verlichting van de straat en in de huizen. In de vroege morgen is er een facultatieve excursie waarin stilte en aandacht voor de Noordkaap worden geboden. Als u zich voor de geschiedenis van de Noorse Samen interesseert, dan kunt u zich verheugen op het bezoek aan de Samen hut Mikkelgamme. Rond middernacht legt het schip aan in Tromsø. Van april tot september, wanneer de zon 24 uur aan de hemel staat, kunt u in de IJszeekathedraal middernachtconcerten beluisteren of een van de vele gezellige café’s in de stad bezoeken om het hier gebrouwen ‘Arctic bier’ te proeven.

Dag 9: Tromsø – Stamsund

Deze dag bent u welkom op de eilandengroepen Vesterålen en Lofoten. Vanuit Harstad kunt u een excursie maken naar Trondenes en het kustplaatsje Sortland, met zijn blauw geschilderde huizen. Het vervolg van de reis biedt u één van de mooiste momenten van deze trip met de Hurtigruten; het uitzicht op de zee-engte Risøyrenna en de tocht door de Raftsund. De steile rotsen zien er uit alsof ze door een beeldhouwer bewerkt zijn. De zee-engte is op sommige plaatsen niet eens 100 meter breed! In de zomer en bij goed weer maakt het schip een extra tocht door de extreem smalle Trollfjord met links en rechts hoog oprijzende rotswanden. Deze wanden zien er uit als versteende Trollen. In Stokmarknes bevindt zich tegenwoordig het Hurtigrutenmuseum (omdat dit vroeger de startplaats van de Hurtigruten was). Als  het schip verder vaart naar Svolvær, de hoofdplaats op de Lofoten, en tenslotte Stamsund aandoet, ziet u de majestueuze bergen van de Lofoten­wand aan u voorbij trekken. Tegen de avond verlaat u de eilandengroep en wordt weer koers gezet naar het vasteland.

Dag 10: Bodø – Rørvik

Deze ochtend loont het om vroeg op te staan: U passeert de kleurrijke coulissen van de vruchtbare Helgelandoevers (rondreispassagiers passeren voor de 2e keer de poolcirkel). Het vervolg is een afwisselend landschap met talrijke eilanden, bergen en watervallen. U ziet onder andere de bergketen de ‘zeven zusters’, de waterval ‘bruidssluier’ en het uit sagen bekende rotseiland ‘Torghatten’, dat op een hoogte van 160 meter een 40 meter groot gat vertoont.

Dag 11: Trondheim – Ålesund

Als u de rondreis maakt heeft u vandaag nog een keer de gelegenheid om in de mooie kuststad Trondheim rond te kijken. We vervolgen de tocht langs de eilanden Munkholmen en Hitra en dan over open zee naar Molde, dat dankzij haar ligging aan de Golfstroom en vruchtbare grond ook wel ‘rozenstad’ genoemd wordt. Aan uw rechterhand ziet u de spitse bergtoppen van de Romsdal Alpen schitteren in de zon. De stad Kristiansund is een stuk minder gunstig gelegen aan de door de wind geteisterde rotskust aan de Noord-Atlantische Oceaan. Deze als ‘stokvisstad van Noorwegen’ bekendstaande stad was lange tijd de belangrijkste exporthaven van deze gezouten en gedroogde vis.

Dag 12: Ålesund – Bergen

Vandaag is de laatste dag aan boord begonnen. Maar eerst liggen er nog de nodige zeemijlen vol prachtige landschappen voor u. Zoals de Nordfjord onder de reusachtige Jostedalsgletsjer en een stukje verder de monding van de imposante Sognefjord. Ook ziet u nog de ‘scherentuin’, de talrijke rotseilanden voor de kust van de op zeven bergen gebouwde stad Bergen. Hier, waar uw reis begon, moet u het schip helaas ook weer verlaten. Maar wat blijft zijn de herinneringen aan ‘de mooiste zeereis ter wereld’ en de kennismaking met uw reisgenoten!

Populaire reizen

Hier onder treft u een kleine selectie van de verschillende reizen die wij u kunnen bieden

Neem gerust contact met ons op over de vele andere mogelijkheden.

Ik wil graag meer informatie
over deze reis

Contact

Wij maken graag een ‘reis op maat’ voor u. Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.