Familiereis door Mexico, op zoek naar piramides en prachtige stranden

Reisduur
16 Dagen
Vraag meer informatie aan voor de meest actuele prijs!
Familiereis door Mexico, op zoek naar piramides en prachtige stranden

Reisprogramma

Dag 1: Amsterdam – Cancún – Playa del Carmen

We arriveren aan het einde van de dag aan in Mexico na onze vlucht (met overstap). In de aankomsthal staat onze reisleider ons al op te wachten. Hij brengt ons naar onze transfer bus waarmee we meteen doorrijden naar de gezellige badplaats Playa del Carmen. We verblijven hier in een wat kleiner hotel op korte afstand van het strand.

Dag 2: Playa del Carmen

We beginnen met een vrije dag aan de witte Caribische stranden om lekker bij te komen van de reis. Met je blote voeten in het warme zand lekker over de zee uit staren … Ga ook even kijken in de gezellige winkelstraatjes. Mexicanen vinden het geweldig om uit eten te gaan en je vindt dan ook heel veel sfeervolle restaurants in Playa del Carmen, maar er zijn ook veel taco en tortilla bars en ook fastfood restaurants ontbreken niet.

Dag 3: Playa del Carmen – Ek Balam – Valladolid

De beschaving van de Maya’s, de oudste van Mexico,  is vooral bekend van opgegraven steden zoals Chichén Itzá en Palenqu. Lang voordat wij een kalender kenden, maakten de Maya’s al een 365 dagen tellende kalender aan de hand van de stand van de sterren. Voordat we onze volgende halteplaats Valladolid bereiken, bezoeken we eerst nog de Maya-piramides van Ek Balam. Je kunt hier de hoogste piramide (nog) beklimmen voor een fraai uitzicht over de tropische bossen. Ek Balam staat ook bekend om de uitstekend bewaard gebleven  prachtige decoraties. Bij het archeologische gedeelte ligt één van de duizenden ondergrondse, uit poreus kalksteen gevormde en met water gevulde grotten, die de Mexicanen cenotes noemen. Deze cenotes spelen een belangrijke rol in de geschiedenis en cultuur van de Maya’s.

Wij hebben hier diverse mogelijkheden om deze cenote te verkennen, we fietsen (optioneel) of lopen naar de cenote, waar we kunnen abseilen, met een zipline het verfrissende water in roetsen of een duik nemen (alles optioneel).
Aan het einde van de middag komen we aan in Valladolid, de oudste koloniale stad van Yucatan. Hier overnachten we in een oud koloniaal hotel aan het centraal gelegen marktplein (ook wel Zocalo genoemd). Het is leuk om ’s avonds naar het San Bernardino klooster te gaan, waar bij mooi weer een (gratis) licht- en geluidshow wordt opgevoerd.

Dag 4: Valladolid – Chichén Itzá – Izamal – Mérida

We bezoeken vandaag één van de zeven wereldwonderen, Chichén Itzá. De Maya’s geloofden in meerdere goden en waren hun tijd ver vooruit op het gebied van het schrift, bouwkunde, wiskunde en astronomie. We krijgen een rondleiding door deze indrukwekkende Mayastad. Ook bezichtigen we uiteraard El Castillo, de trappiramide die evenveel treden heeft als er dagen in het jaar zijn: 365. Het is intrigerend om aan het begin van de lente en de herfst door de lichtinval schaduwen te zien die als slangen over de treden kruipen als verwijzing naar de gevederde slangengod Kukulcan.

We rijden door naar onze volgende stop in Izamal, een prachtig stadje met geel geschilderde huizen. De lokale bevolking hier stamt nog grotendeels af van de Maya’s. In het Maya tijdperk was Izamal een centrum met een tiental tempels voor aanbidding van de opperste Maya-god Itzamna en de zonnegod Kinich-Kakmo.

Met de komst van de Spaanse conquistadores (veroveraars) kwam de religie van de Maya’s op gespannen voet met het katholieke geloof van de Spanjaarden te staan. Deze bouwden hier dan ook een enorm  Franciscaans klooster, dat we uiteraard gaan bezichtigen.

We komen tegen de avond aan in Mérida, de hoofdstad van Yucatán, waar we 2 nachten zullen verblijven.  Mérida is genoemd naar Francisco de Montejo die de stad in 1542 heeft gesticht. Rijk gedecoreerde negentiende-eeuwse herenhuizen in Europese stijl met pasteltinten en gedetailleerde versieringen sieren de boulevard Paseo Montejo. In dit gebied worden ook de wereldberoemde Mexicaanse hangmatten gemaakt.

Dag 5: Mérida / Bezoek aan Uxmal en Celestun

We gaan vandaag eerst naar Uxmal, één van de best bewaarde complexen van de Maya’s, waar ook de imposante Piramide van de Tovenaar staat. Vervolgens rijden we door naar het plaatsje Celestun aan de Golf van Mexico. Hier stappen we aan boord van kleine boten om de mangroven, een paradijs voor vogelspotters, te verkennen. Er strijkt hier tussen december en maart een grote kolonie flamingo’s neer, die zeer tot de verbeelding spreekt. Tegen het einde van de dag komen we weer terug in Mérida.

Dag 6: Mérida – Bezoek haciënda – Campeche

Vandaag bezoeken we de grote haciënda van de in Yucatán zeer bekende familie Peon die is omgebouwd tot een interactief museum. Bij deze authentieke sisal-haciënda kom je te weten dat de cactus heel lang een belangrijke bron van inkomsten was in dit deel van Mexico. Tegenwoordig wordt van de cactussoort henequén een vezel gemaakt die wordt gebruikt bij het fabriceren van meubels en touw. Vrijwel alle haciënda’s zijn in de buurt van een cenote gebouwd, die werd gebruikt voor de irrigatie van de akkers. Dat is hier ook het geval en dit is natuurlijk een mooie gelegenheid om even lekker te zwemmen.
In het plaatsje Bécal nemen we een kijkje bij een familie thuis, waar we meer leren over het ambacht van Panama-hoeden maken van de henequén-vezel.
Vervolgen rijden we naar de voormalige piratenstad Campeche, de enige ommuurde stad van Mexico. Hier kunnen we  genieten van een mooie zonsondergang op de boulevard en wat later op de avond kunnen we een terrasje pakken in de autovrije straat Calle 59. In de weekenden wordt bij één van de stadspoorten een piratenspektakel opgevoerd.

Dag 7: Campeche – Isla Aguada

Vanochtend bezoeken we onder andere de kathedraal op het centrale plein, de oude stadsmuur en de verschillende poorten van de stad. Wat hoger ligt het best bewaarde en grootste verdedigingswerk van heel Mexico compleet met kanonnen, het San Miguel fort. Bij dit fort hoort een klein is Maya-museum met tal van vondsten van een nabij gelegen Maya-begraafplaats.
Dan reizen we verder naar het zuiden naar het op een smalle landtong gelegen vissersdorpje Isla Aguada. Aan de ene zijde ligt de Golf van Mexico en aan de andere zijde het Meer van Terminos. Je kunt hier heerlijk zwemmen!

Dag 8: Isla Aguada / Dolfijnentour per boot – Palenque

Vandaag gaan we proberen om dolfijnen te spotten! We maken daarvoor een boottocht op het Meer van Terminos dat bekend staat om de rijke flora en fauna met talloze vogelkolonies. Wij gaan echter alleen om de van nature enthousiaste, nieuwsgierige en vriendelijke dolfijnen te spotten die met een beetje geluk met ons bootje mee zwemmen. We stoppen ook bij enkele strandjes om te zwemmen.
Later op de middag gaan we verder zuidwaarts naar Palenque. Dit was ooit een machtige Maya-stad, maar is tegenwoordig grotendeels overgenomen door de jungle. Hier verblijven we de komende twee nachten in een fijn hotel met zwembad.

Dag 9: Palenque / Bezoek ruïnes en Roberto Barrios watervallen

Twee enorm tot de verbeelding sprekende Maya steden zijn Chichén Itzá en Palenque, waarbij Palenque vooral bekend is van Pacal de Grote, de grote heerser die al op twaalfjarige leeftijd aan de macht kwam. We gaan deze stad uit de oudheid dan ook uitgebreid bekijken en maken een korte wandeling in het regenwoud vol junglegeluiden. Hierbij krijgen we een goed beeld van de uitgestrektheid van deze bijzondere stad.
Na ons bezoek aan Palenque zoeken we verkoeling in het turquoise water van de Cascada de Roberto Barrios. Hier leidt de lokale bevolking ons langs verschillende baden, waar uiteraard ook volop gelegenheid is om te zwemmen en om van één van de natuurlijke waterglijbanen te roetsjen!

Dag 10:  Palenque – Balamkú – Chetumal

Deze dag gaan we terug naar het schiereiland Yucatan. Een dagje lekker relaxen in de bus met onderweg een stop bij de opgravingen van Balamkú. De piramides zijn hier in laagjes gebouwd, bij elke nieuwe leider werden de oude versieringen bedekt door een nieuwe façade. We bereiken Chetumal, op de grens met Guatamala, aan het eind van de middag. Hier overnachten we in een mooi hotel met zwembad.

Dag 11: Chetumal – Tulum – Isla Holbox

Vandaag gaan we vanuit Chetumal weer verder waarbij onze eerste stop Tulum is. Dit is een oude ommuurde Maya-stad waarvan de piramides boven de kliffen en de groene vegetatie uit torenen. Samen met de prachtige witte stranden en de palmbomen is dit een prachtig plaatje. Op het terrein lopen ook imposante leguanen rond. Dan is het tijd voor de laatste etappe; we rijden naar Puerto Chiquilla en stappen daar op de ferry naar Isla Holbox, de eindbestemming van deze mooie reis.

Dag 12 t/m 14: Isla Holbox

Wat is er niet lekkerder dan een mooie rondreis te eindigen met een paar dagen aan het strand om bij te komen? Lekker genieten van de zon, de zee en wuivende palmbomen. Dat is dan ook precies wat u te wachten staat op het autovrije Isla Holbox. U kunt er heerlijk fietsen of een eilandtour maken in een golfkarretje. Een bezoekje aan het grootste dorpje op het eiland is ook zeker de moeite waard. Om wat te winkelen, een avondje uit eten of gewoon eens lekker rond te kijken en genieten van Mexico op zijn best!

Dag 15: Isla Holbox – Cancún – Amsterdam

Als u met United terug vliegt wordt u vroeg in de ochtend naar de ferry gebracht en voor Air Europa is dat in de middag. U vaart terug naar het vasteland en heeft aansluitend de terugvlucht vanaf Cancun naar Amsterdam waar u de volgende dag aankomt.

Dag 16: Aankomst Amsterdam

U komt aan in Amsterdam na een indrukwekkende reis die u nog lang zal heugen!

Populaire reizen

Hier onder treft u een kleine selectie van de verschillende reizen die wij u kunnen bieden

Neem gerust contact met ons op over de vele andere mogelijkheden.

Ik wil graag meer informatie
over deze reis

Contact

Wij maken graag een ‘reis op maat’ voor u. Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.